Nađi

Palača pravde u Koprivnici

Grijanje i hlađenje objekta rješeno je primjenom geotermalnih dizalica topline geoTHERM VWS 380, ukupnog toplinskog učinka 105 kW kako bi se zadovoljili ogrjevno-rashladni zahtjevi. S obzirom da je područje na kojem se objekat nalazi izuzetno bogato podzemnom vodom, kao rješenje je odabran sustav voda-voda. Sustav dizalica topline putem pločastog izmjenjivača topline odvojen je od bunarske vode te na taj način zaštićen od eventualnog lošeg utjecaja koji može prouzročiti loša kvaliteta podzemne vode.

Distribucija toplinske i rashladne energije ostvarena je putem ventilokonvektora.

Radi poboljšanja pogonskih uvjeta i dugotrajnosti dizalica topline (smanjeni broj uključivanja) sva toplinska energija pohranjuje se u Vaillantovom modularnom međuspremniku ogrjevne vode allSTOR VPS 2000. Priprema potrošne tople vode odvija se naprotočnom načelu putem modula VPM 30/35 W.

Za ljetni režim i potrebe hlađenja odabran je sustav pasivnog hlađenja izmjenom bunarske vode. Kod takovog načina hlađenja ne dolazi do uključenja kompresora, već rade isključivo cirkulacijske crpke i potopna bunarska crpka.