Nađi

ZNATE LI KOJA JE OPTIMALNA TEMPERATURA SPAVAĆE SOBE?

Trećinu svog života provodimo spavajući. U prosjeku nam je potrebno sedam do osam sati sna kako bi dan započeli odmorni i regenerirani. No, kako bi poboljšali kvalitetu našeg sna potrebno je prilagoditi i temperaturu spavaće sobe.

Što se događa s našim tijelom dok spavamo?

San je nešto bez čega tijelo ne može. Zdrave navike spavanje često se nazivaju dobrom higijenom spavanja te mogu značajno utjecati na kvalitetu našega života.

Isto tako, tjelesna temperatura ključna je za miran i čvrst san. Poput vlastitog sustava za klimatizaciju temperatura tijela tijekom dana se povećava za jedan stupanj a noću ponovno opada.

Idealna temperatura za spavanje je od 17 do 20 stupnjeva. Svaka osoba ima svoju optimalnu tjelesnu temperaturu koja se može promijeniti tijekom života. Na primjer, stariji ljudi trebaju topliju spavaću sobu od mlađih. Prekrivači, odjeća za spavanje također reguliraju našu tjelesnu temperaturu. Jedna prednost niskih temperatura u spavaćoj sobi je ta što svaki stupanj manje štedi energiju za grijanje - i, naravno, u interesu je okoliša.

Savjeti za ugodno spavanje zimi:

Čak i ako volimo ugodno i toplo u hladnom periodu godine, preporučena temperatura spavaće sobe bi trebala biti ispod 20°C.

Donosimo Vam nekoliko savjeta za dobar san zimi:

1. Bez obzira na vanjsku temperaturu, važno je održavati protok zraka pa barem jednom na dan dobro provjetrite sobu. Time spriječavate nastajanje vlage i čuvate svoje zdravlje.

2. Kada padne mrak spustite rolete, zatvorite zavjese ili sjenila. Na taj način sačuvati ćete toplinu.

3. Radijatori ne bi trebali biti prekriveni zavjesama tako da se toplina može dobro rasporediti po sobi.

4. Postavite po potrebi izolacijsku prostirku iza radijatora kako se toplina ne bi gubila kroz zid.

Savjeti za ugodno spavanje ljeti:

Ljeti obično spavamo manje nego zimi, aktivniji smo te više vremena provodimo na otvorenome. Ali ako je spavaća soba previše topla, tjelesna temperatura noću ne može pasti što rezultira nemirnim spavanjem i znojenjem.

Donosimo Vam nekoliko savjeta za snižavanje temperature u spavaćoj sobi:

1. Pravilno prozračite sobu.

2. Tijekom dana spustite rolete. Rolete ne samo da štite sobu od hladnoće - ljeti služe kao zaštita od sunca.

3. Ako nemate klima uređaj, namočite ručnik vodom te ga stavite ispred ventilatora i domaći klima uređaj je spreman.

4. A ako ništa ne uspije, stavite pidžamu u zamrzivač prije spavanja.