Nađi

Dizalice topline – održivo i energetski učinkovito grijanje/hlađenje energijom iz okoliša

Kontaktirajte nas

Dizalice topline nisu samo učinkoviti i održivi sustavi grijanja/hlađenja, već predstavljaju i ekološki prihvatljivu alternativu fosilnim izvorima energije. Dizalice topline iskorištavaju energiju iz zraka, zemlje ili podzemnih voda te ju pretvaraju u energiju za grijanje/hlađenje.

U nastavku odgovaramo na najvažnija pitanja: „Kako rade dizalice topline?“, "Koje su prednosti grijanja/hlađenja dizalicom topline?“, „Koji su financijski aspekti?“, „Postoji li još nešto što moram uzeti u obzir?“

Prikupili smo sve informacije koje se odnose na dizalice topline i pripremili ih za Vas kako biste lakše donesli odliku.

Dizalice topline imaju brojne prednosti

Održivost

Dizalice topline su ekološki prihvatljive zahvaljujući energiji koju dobivaju iz zraka, zemlje ili vode.

Ekonomičnost

Dizalice topline upotrebljavaju prirodnu i obnovljivu energiju iz zraka, čime štedite na energetskim troškovima.

Neovisnost

Rastuće cijene fosilnih goriva gotovo da ne utječu na operativne troškove dizalica topline.

Udobnost

Dizalice topline pružaju maksimalnu udobnost za grijanje, hlađenje i pripremu tople vode te se mogu izvrsno kombinirati s fotonaponskim sustavima.

Kako dizalica topline radi?

Način rada

Grijanje dizalicom topline

Hlađenje dizalicom topline

Topla voda uz dizalicu topline

Način rada

Način rada dizalica topline

Dizalice topline koriste besplatno dostupnu toplinu iz okoliša za toplinsku opskrbu jedno obiteljskih ili vise obiteljskih objekata. Ujedno predstavljaju jedan od najekonomičnijih, učinkovitih te istodobno ekološki prihvatljivih načina pripreme potrošne tople vode, grijanja i hlađenja.

Grijanje dizalicom topline

Grijanje dizalicama topline

Visoko učinkovita tehnologija Vaillant dizalice topline radi suprotno načelu hladnjaka. Dok hladnjak prenosi toplinu iznutra prema van, dizalica topline koristi toplinu iz okoline i prenosi na radni medij odnosno sustav grijanja.

Vaillant dizalice topline koriste do 75% energije iz besplatne topline koju priroda pohranjuje u zraku, u tlu ili u podzemnim vodama.

Hlađenje dizalicom topline

Hlađenje dizalicom topline

Vaillant dizalice topline uvijek osiguravaju udobne temperature u domu – čak i kada ljetna vrućina postane nepodnošljiva. Ovisno o tome koja se energija iz okoliša koristi (zrak, zemlja, voda) i ovisno o željenoj izvedbi, Vaša Vaillant dizalica topline može hladiti aktivno ili pasivno.

Ovisno o vrsti dizalice topline sustav hlađenja se može postaviti na dva različita načina:

  • Hlađenje sustavom podnog grijanja - dizalica topline radi pomoću panelnog sustava grijanja - podno ili zidno grijanje. Prostorije se ovom metodom mogu ohladiti i do 3°C.
  • Hlađenje pomoću ventilokonvektora - nova generacija Vaillant ventilokonvektora idealna su nadopuna sustava grijanja/hlađenja s dizalicom topline. Distribucijom hladne ili tople vode (režim hlađenja ili grijanja), osigurat ćete idealnu temperaturu pojedine prostorije u kojoj je ventilokonvektor smješten.

Topla voda uz dizalicu topline

Priprema potrošne tople vode s dizalicama topline

Sustav grijanja s dizalicom topline koristi se u kombinaciji s Vaillant kondenzacijskim plinskim bojlerom. Za još veću udobnost tople vode Vaillant u ponudi ima odvojene spremnike za toplu vodu. Isto tako, u ponudi su cjelovita rješenja u kojima je kondenzacijski plinski uređaj za toplu vodu već integriran u sustav dizalice topline.

Pregled Vaillant dizalica topline:

Dizalica toplineGrijanjeHlađenje Topla vodaZrakTloPodzemna voda
flexoTHERM exclusive** + eksterni spremnik+ modul aroCOLLECT*+ modul fluoCOLLECT
flexoCOMPACT exclusive***+ modul aroCOLLECT*+ modul fluoCOLLECT
aroTHERM Monoblok**+ eksterni spremnik*  
aroTHERM Split**+ eksterni spremnik*  
aroTHERM plus**+ eksterni spremnik*  
 

Cijena dizalice topline

Ako razmišljate o kupnji dizalice topline, vjerojatno ste postavili važno pitanje: koji su troškovi uključeni? Cijena nabave i operativni troškovi se sastoje od više faktora: glavni troškovi uključuju troškove nabave i ugradnje. Zatim slijede operativni troškovi, odnosno troškovi električne energije za rad sustava. Kao i u slučaju ostalih sustava za grijanje i hlađenje, potrebno je računati i na troškove održavanja.

Troškovi električne energije ovise o starosti i veličini objekta, broju osoba koje žive u kućanstvu, cijenama električne energije, zemljopisnom položaju i ostalim faktorima.

Za dodatne informacije o financijskim aspektima nabave, ugradnje, rada i održavanja dizalica topline slobodno nas kontaktirajte putem kontakt formulara.

Trebate li podršku ili savjet? Obratite nam se s Vašim pitanjem!

Modernizacija objekta s Vaillant dizalicom topline

U novim objektima možete od samog početka planirati ugradnju dizalice topline. Isto tako, u slučaju starijih objekata preporučuje se modernizacija sustava grijanja ugradnjom dizalice topline. Vaillant nudi rješenja koja omogućuju upotrebu dizalice topline s podnim grijanjem, kao i radijatorima. Podno grijanje je sustav panelnog grijanja te zbog veće površine radijatora potrebna je niža temperatura polaznog voda dok je sustav u funkciji. Kao rezultat, dizalica topline manje radi i zato je učinkovitija.

Zamjena sustava grijanja na ulje posebno se isplati jer više nema mirisa ulja, dobivate natrag prostor kotlovnice i štedite na operativnim troškovima.

Konačno, modernizacija grijanja ugradnjom dizalice topline podrazumijeva mnogo posla, pogotovo ako ste se odlučili za dizalicu topline zemlja ili dizalicu topline voda. No, imajte na umu da ćete imati znatno niže operativne troškove i da više niste ovisni o fosilnoj energiji. Osim toga, dizalica topline omogućuje grijanje na ekološki prihvatljiv način čime čuvate prirodne resurse.

Više informacija o modernizaciji

Proširenje sustava dizalicom topline

U zgradama s više stanova, hibridni sustavi grijanja pomažu zadovoljiti velike potrebe za grijanjem. U obiteljskim kućama, hibridni se sustavi obično upotrebljavaju tijekom adaptacije u svrhu proširenja postojećeg sustava grijanja. Ako u objektu postoji velika potražnja za toplom vodom, sustav se može postaviti tako da plin služi za grijanje tople vode, a dizalica topline za grijanje prostora.

Trebate li podršku ili savjet? Obratite nam se s Vašim pitanjem!

Odaberite temu

Vaši kontakt podaci

Štitimo Vaše osobne podatke.

Vaša poruka

Zaštita osobnih podataka

Ako imate bilo kakvih pitanja ili komentara u vezi sa osobnim podacima koje ovdje prikupljamo ili za više informacija o obradi i zaštiti Vaših osobnih podataka, molim Vas da pogledate i provjerite naša Pravila privatnosti na našoj web stranici: Pravila privatnosti
Dogodila se greška. Vaš zahtjev se nije poslao. Molim Vas pokušajte ponovo.

Obratite nam se, rado ćemo odgovoriti na Vaša pitanja!