Nađi

Plinski kondenzacijski uređaji

Plinski kondenzacijski uređaji, popularno zvani kondenzacijski bojleri, osim što optimalno koriste plin kao gorivo, u usporedbi s konvencionalnim uređajima dodatno koriste i toplinsku energiju iz otpadnih dimnih plinova koja bi inače bila izgubljena.

Kondenzacijski uređaji ecoTEC,postižu znatno veću učinkovitost i time smanjuju troškove grijanja te emisijske vrijednosti.

Vaillant kondenzacijski bojleri pogodni su kako za pripremu potrošne tople vode tako i za grijanje.

Prednosti Vaillantovog plinskog kondenzacijskog uređaja:

  • Optimalna energetska učinkovitost do 98%
  • Značajno manje čađe i čestica tijekom izgaranja zahvaljujući kondenzacijskoj tehnologiji
  • Potrošnja se smanjuje za do 30% u usporedbi s konvencionalnim instalacijama grijanja
  • Niski troškovi ulaganja
  • Fleksibilna nadogradnja sustava, npr.. solarnim kolektorima, dizalicama topline, spremnicima za toplu vodu i regulacijom

Kako funkcionira plinski kondenzacijski uređaj

U plinskom kondenzacijskom uređaju ecoTEC,voda se zagrijava toplinom izgaranja, baš kao i kod konvencionalnih uređaja. Nastali dimni plinova obično se izbacuju kroz dimovod van. Toplinska energija sadržana u dimnim plinovima je u tom slučaju izgubljena. Kondenzacija tehnologija pak iskorištava energiju sadržanu u dimnim plinovima, koji se u velikoj mjeri sastoje od vruće vodene pare. Dobivena toplinska energija iz dimnih plinova vraća se u krug grijanja.

Kako bi se mogla koristiti energija, vodena para mora kondenzirati. To čini pri temperaturi ispod 56 ° C. Kondenzacijski uređaj hladi vodenu paru u posebno izrađenom izmjenjivaču topline. Na taj način dobivena energija koristi se za predgrijavanje hladne vode za grijanje. Topla voda zatim prolazi kroz primarni izmjenjivač topline gdje se dodatno zagrijava do željene temperature. Tijekom tog procesa nastaju male količine kondenzata kojega treba proslijediti u odvodnju. Kiselost kondenzata je vrlo niska tako da se nastala otpadna voda može odvoditi direktno u sve standardne sustave odvodnje bez dodatne neutralizacije.

Razlika između gornje i donje ogrjevne vrijednosti

Kada kod kondenzacijskih uređaja ecoTEC govorimo o visokoj učinkovitosti od 98%, vrijednost se odnosi na "gornju toplinsku vrijednosti". Istu treba razlikovati od "donje toplinske vrijednosti" na temelju koje se obično rade izračuni u industriji. Donja toplinska vrijednost je količina topline koja se može dobiti izgaranjem određenog energetskog izvora bez nastanka kondenzacije. Donja toplinska vrijednost dakle odražava samo dio ukupne energije goriva.

Suprotno tome gornja toplinska vrijednost uključuje također i količinu topline sadržane u vodenoj pari dimnih plinova koja se može iskoristiti kondenzacijskom tehnikom što znači da je ova dodatna količina topline već uračunata. Učinkovitost uređaja se također naziva standardnom učinkovitošću i može u idealnom slučaju iznositi najviše 100% na osnovi izračuna gornje toplinske vrijednosti.

Kondenzacijski uređaji zahtijevaju dodatni pribor za odvod dimnih plinova

Instalacija kondenzacijskog plinskog uređaja ecoTEC na postojeći dimnjak zahtijeva ugradnju dodatne plastične cijevi. Međutim, dodatna cijev za odvod dimnih plinova je manjeg promjera te se uglavnom može ugraditi u postojeći dimnjak.

Odabir najadekvatnijeg sustava grijanja

Ne postoji standardno rješenje kada tražite adekvatan sustav grijanja. Međutim, pronaći sustav koji odgovara Vašim potrebama nije toliko teško. Posavjetujte se pravodobno s djelatnicima tvrtke Vaillant d.o.o. ili s lokalnim Vaillantovim instalaterima..

Više informacija o plinskim kondenzacijskim bojlerima ecoTEC pronađite ovdje.