Nađi

KAKO PRAVILNO ODZRAČITI RADIJATORE?

S dolaskom hladnijih dana dolazi nam i pitanje pravilnog održavanja radijatora.

Što ako Vaš radijator ne grije, ne grije cijeli, slabo grije ili je radijator hladan u donjem dijelu, a gornji dio radijatora je vruć? Rješenje je odzračiti radijatore.

Odzračivanje radijatora je jednostavno i može se obaviti u vrlo kratkom roku. Sve što trebate je ključić odzračivač, posudu i krpu. Evo kako se to radi:

1. Priprema

Sam postupak ispuštanja zraka iz radijatora je vrlo jednostavan. Sve što Vam je potrebno je:

• KLJUČIĆ ODZRAČIVAČ – standardizirani ključić koji je dostupan u trgovinama s opremom za grijanje. Ukoliko nemate ključić možete koristiti i odvijač s ravnom glavom.

• POSUDA – tijekom zračenja voda koja se nalazi unutar radijatora može naglo curiti i kapati na tepih ili parket. Stoga pripremite posudu kako bi ste zaštitili spomenuta područja.

• KRPA – pripremite krpu kojom ćete brisati kapljice vode prilikom okretanja ključića za odzračivanje.

2. Isključite grijanje

Prije nego krenete odzračivati radijatore obavezno isključite grijanje kako bi se cijeli sustav ohladio.

3. Pričekajte da se radijatori ohlade

Nakon isključenja grijanja pričekajte otprilike jedan sat kako bi osigurali da su svi radijatori hladni te kako bi spriječili opekline u slučaju curenja vruće vode ili pare.

4. Postavite ključić radijatora u ventil

Postavite ključić radijatora u ventil koji se nalazi na gornjoj strani radijatora. Posudu postavite ispod ventila a krpu držite uza zid u slučaju curenja ili kapanja vode.

5. Pažljivo otvorite ventil

Polako otvorite ventil radijatora. Polako okrećite ključić odzračivač suprotno od kazaljke na satu dok ne čujete šuštanje koje označava izlazak zraka iz radijatora. Kada je radijator odzračen šuštanje će prestati i počet će izlaziti voda. Pazite da ne otvorite ventil radijatora do kraja, četvrt do pola okretaja će uglavnom biti dovoljno za odzračivanje.

6. Zatvorite ventil radijatora

Kada voda krene ravnomjerno curiti, možete opet zatvoriti ventil. Okrećite ključić odzračivač natrag u smjeru kazaljke na satu i zatvorite tako radijatorski ventil. Ne zatvarajte ventil prejako, u protivnom ga možete oštetiti.

7. Uključite sustav grijanja

Nakon odzračivanja uključite sustav grijanja. Provjerite tlak vode koji se nalazi u sustavu. U slučaju da je tlak prenizak dopunite vodu u sustav centralnog grijanja. Na kraju provjerite jesu li svi radijatori ravnomjerno zagrijani. Po potrebi ponovite postupak odzračivanja.