Nađi

Obnovljivi izvori

Obnovljivi izvori energije dostupni su u obliku sunčeve energije, energije vjetra, geotermalne energije (podzemna voda, tlo) te okolišni zrak. Za razliku fosilnih goriva ima ih u neograničenim količinama i ne naplaćuju se.

Fosilna goriva poput lož ulja, zemnoga plina ili ugljena stavarala milijonima godina. Iz tog razloga su navedeni resursi limitirani te će njihova cijena kontinuirano rasti. Vrijeme je da počnete razmišljati o korištenju obnovljivih izvora energije.

Obnovljivi izvori energije ekološki su prihavtljivi

Korištenjem obnovljivih izvora energije pomažete u očuvanju okoliša. Izgaranjem fosilnih goriva oslobađa se znatna količina štetnih tvari (ugljični dioksid) koje nepovratno odlaze u atmosferu. Emisije ugljičnog dioksida jedan su od glavnih uzročnika globalnog zagrijavanja. Korištenjem obnovljivih izvora energije uvelike ćete smanjiti emisije štetnih tvari.

Tehnologije obnovljivih izvora energije

Puno je različitih tehnologija koje koriste obnovljive izvore energije. Čovječanstvo stotinama godina koristi energiju vode i vjetra. Bio je to jedan logičan put da se navedene tehnologije moderniziraju kako bi se počele koristiti za proizvodnju električne energije.

Za iskorištavanje solarne energije te geotermalne energije bile su neophodne neke tehničke inovacije. Inteligentna će tehnologija iskoristiti raspoložive resurse na najefikasniji i najekonmičniji način. Visokoefikasni spremnici akumulirati će prikupljenu toplinsku energiju za kasniju uporabu. Moderan sustav grijanja sastoji se od različiti komponenata koje međusobno komuniciraju kako bi se postigla što veća iskoristivost.

Vaillantovi solarni sustavi te dizalice topline inteligentne tehnologije jamče visoku učinkovitost primjene obnovljivih izvora energije.

Saznajte više o tehnologiji dizalica topline

Saznajte više o solarnoj energiji

Obnovljivi izvori kod novogradnje

Prilikom izgradnje nove kuće svakako biste se trebali raspitati koji oblici obnovljivih izvora energije su dostupni na vašem području. Ovo će dugoročno gledano uštedjeti vaš novac. Prilikom ugradnje sustava koji koriste obnovljive izvore energije moguće je iskoristiti državna poticajna sredstva (subvencije)