Nađi

Sustav centralnog grijanja

Svaki sustav grijanja se sastoji od generator topline te opreme za distribuciju i predaju topline. Zajedno čine krug grijanja koji će osigurati efikasnu distribuciju topline po sobama.

Rad sustava centralnog grijanja je dobar primjer da se objasni načelo rada pojedinih komponenata unutar sustava.

Sustav centralnog grijanja opskrbljuje nekoliko soba s toplinskom energijom. Generator topline (uređaj za grijanje) smješten je na centralnoj lokaciji, obično u podrumu kuće. Kompletan sustav grijanja podrazumijeva osim generator topline, opremu za distribuciju te opremu za predaju topline. Navedeni krug grijanja opskrbljuje sve sobe unutar objekta s toplinskom energijom.

Generator topline

Prva komponenta svakog sustava grijanja je generator topline poput pliskog zidnog kondenzacijskog uređaja za grijanje. Ostale raspoložive tehnologije također su primjenjive za ovu namjenu. Sve tehnologije podrazumijevaju isto načelo rada, a to je zagrijavanje medija za prijenos topline, što je u praksi najčešće voda.

Distribucija topline

Zagrijana voda distribuira se od generatora topline putem sustava cijevi do grijaćih tijela postavljenih u svakoj sobi koja se želi grijati. Distribucija se vrši putem dvocijevnog sustava, pa tako govorimo polaznom i povratnom vodu centralnog grijanja. U polaznom vodu cirkulira zagrijana voda prema grijaćem tijelu (radijatoru) ili sustavu podnog grijanja, a u povratnom vodu cirkulira ohlađena voda nazad prema generator topline.

Sustav centralnog grijanja prenosi toplinsku energiju putem sustava cijevi. Grijaća tijela (radijatori) ili sustavi površinskih grijanja se zagrijavaju putem zagrijanje vode. Toplinska energija zagrijane tople vode prenosi se putem površine grijaćih tijela na zrak unutar sobe koja se grije. Iz tog razloga radijatori su dizajnirani na način da okolni zrak može laganano cirkulirati oko površine samog radijatora. Zrak se vrlo brzo zagrijava te se ko takav podiže iznad površine radijatora sve do stropa. U gornjem nivou sobe zagrijani zrak se počinje hladiti te uslijed toga pada nazad prema podu. Na ovaj način postiže se prirodna cirkulacija zraka koja će osigurati ugodnu temperaturu unutar prostora u kojemu boravimo.