Nađi

Obiteljska kuća, Jamnica

U obiteljskoj kući u mjestu Jamnici, zahvaljujući načinu gradnje (toplinska izolacija 25 cm) te primjeni odgovarajućih sustava koji koriste obnovljive izvore enegije, napravljen je u potpunosti enegetski nezavisan objekat.

Putem fotonaponskih panela, koji su postavljeni na krovu, dobiva se električna energija potrebna za rad svih potrošača električne energije.

Putem solarnih pločastih kolektora auroTHERM VFK 145 V (4 kom.), postavljenih na krovu objekta, skuplja se besplatna energija sunca koja se potom akumulira unutar modularnog međuspremnika ogrjevne allSTOR VPS 800/2.

Geotermalna dizalica topline iskorištava besplatnu energiju tla te ju također akumulira unutar modularnog međuspremnika ogrjevne vode allSTOR VPS 800/2.

Akumulirana toplinska energija unutar međuspremnika ogrjevne vode koristi se potom za rad niskotempraturnog sustava grijanja (stropno/podno/zidno) te za pripremu potrošne tople vode.

Budući da se radi o tzv. objektu nulte kategorije (što se tiče energetske nezavisnosti) u navedenom objektu je također primjenjen sustav rekuperacije zraka recoVAIR 350/3. Izmjena potrošenog te svježega zraka izvodi se preko pločastog izmjenjivača topline te ventilacijskog kanalnog sustava, ali na način da se prilikom izmjene, toplina sa potrošenog zraka prenosi na svježi zrak.