Nađi

Sanacija dimovoda i dimnjaka te plinskih instalacija nakon potresa

Kako je u gradu Zagrebu i široj okolici znatni broj objekata pretrpio oštećenja u potresu 22.3.2020. godine, lokalni je distributer plina, Gradska plinara Zagreb, veliki broj plinskih priključaka preventivno zatvorio kako bi se osigurala sigurnost građana i njihove imovine.

U nastavku navodimo osnovne smjernice za ponovno puštanje plina u zgrade.

Postupak za puštanje plina u zgradu čiji su dimnjaci ocijenjeni ispravnim.

Postupak u slučaju da je dimnjak u zgradi ocijenjen neispravnim.

Posebni Vaillant akcijski paketi za sanaciju dimovoda i bojlera

Konkretnu ponudu za sanaciju Vašeg objekta zatražite kod naših partnera instalatera.

Postupak za puštanje plina u zgradu čiji su dimnjaci ocijenjeni ISPRAVNIM

1. Statičar ili stalni sudski vještak za građevinarstvo izdao je pozitivan stručni nalaz da objekt nije ugrožen potresom te da se plin smije pustiti u objekt.

2. Ovlašteni nadležni dimnjačar izdao je pozitivan stručni nalaz za sve dimnjake u zgradi. Popis nadležnih dimnjačara naći ćete ovdje.

3. Pozovite Gradsku plinaru Zagreb (GPZ) na brojeve: 01/6437-707, 6437-706 i 6437-549 i pošaljite kompletnu dokumentaciju iz tč.1 i 2 na e-mail: prodaja@plinara-zagreb.hr.

4. GPZ će Vas potom kontaktirati za dogovor o terminu ispitivanja plinskih instalacija i ponovnog puštanja plina u zgradu

5. U dogovorenom terminu mora obavezno biti osiguran pristup u sve stanove u stambenoj zgradi.

Detaljne korake možete provjeriti u našoj obavijesti od 27.3.2020. godine ovdje.

Postupak u slučaju da je dimnjak u zgradi ocijenjen NEISPRAVNIM

1. Ovlašteni nadležni dimnjačar izdao je negativan stručni nalaz za dimnjake u zgradi. Popis nadležnih dimnjačara naći ćete ovdje

2. Pozovite ovlaštenog inženjera strojarstva i zatražite projekt sanacije sukladno svim važećim propisima. Popis projektnih ureda s ovlaštenim inženjerima strojarstva naći ćete ovdje. (139 kB)

3. Projekt sanacije potrebno je dostaviti distributeru plina Gradskoj plinari Zagreb (GPZ).

4. GPZ po potrebi revidira ili direktno odobrava projekt.

5. Na osnovi odobrenog projekta potrebno je zatražiti ponude izvođača sanacije – popis izvođača možete pronaći ovdje. (368 kB)

6. Nakon izvedenih radova sanacije potrebno je ponovno pozvati nadležnog dimnjačara kako bi izdao pozitivan stručni nalaz dimnjaka.

7. Potom ponovno treba pozvati Gradsku plinaru Zagreb na pregled dokumentacije i izvršenih radova te puštanje plina u zgradu.

8. Zadnji korak je podešavanje plinskih trošila (bojlera) i službeno puštanje u pogon od strane ovlaštenog servisa

Važno:

Gore spomenute smjernice podložne su promjenama i izmjenama od strane nadležnih nacionalnih i lokalnih tijela. Zbog toga je neophodno redovno pratiti informacije resornih institucija.

Posebni Vaillant akcijski paketi za sanaciju dimovoda i bojlera

Vaillant je pripremio i posebne cjenovno prilagođene akcijske pakete za sanaciju objekata na kojima je potrebna sanacija dimovoda i zamjena plinskih bojlera. Svi paketi su namijenjeni i za višestruke priključke na jednom zajedničkom dimnjaku.

Zatražite ponudu

Konkretnu ponudu za sanaciju Vašeg objekta zatražite kod naših partner instalatera. (129 kB)